Missie
Opgroeien in Brussel luistert, verbindt, informeert en ondersteunt. Het is onze missie om een vruchtbare leeromgeving te creëren voor Nederlandstalige gezinsondersteunende organisaties over heel Brussel. Een sterke band met het werkveld staat voorop. We zijn een organisatie met een menselijk gezicht en we beogen een positieve vertrouwensrelatie. Het aanbod van Opgroeien in Brussel ontstaat uit de vragen die weerklinken in de sector. We focussen op het ontwikkelen van kansen, talenten en capaciteiten van medewerkers en organisaties. Het hogere doel is een kwaliteitsvolle omgeving voor kinderen die in Brussel opgroeien.
Visie
Opgroeien in Brussel schrijft mee aan het positief toekomstverhaal voor kinderen in Brussel. Onze bijdrage kenmerkt zich door maatwerk, kennis, optimisme en innovatie. Onze inhoudelijke focus is de creatie van een warme, veilige en interessante leef- en leeromgeving voor ieder kind, hand in hand met wie zich dagelijks voor hen inzetten. Organisaties krijgen de kans om continu bij te leren. Zo bouwen we samen aan de weg naar een sterke opvoeding die ontwikkelingskansen creëert en waarin elk kind zich goed en betrokken voelt. We ontwikkelen een draagvlak en houvast voor kennisdelen op de werkvloer. Met een stevige verankering in het werkleven van opvoeden, bieden we ondersteuning en zorgen we voor zinvolle samenwerkingen.
Regionaal ondersteuners
We hebben Brussel verdeeld in 8 regio’s. Elke regio heeft een eigen pedagogisch ondersteuner. Op de kaart zie je wie je regionaal ondersteuner is.
Regionummer en locatie
- Brussel
- Elsene, Etterbeek, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde
- Haren, Laken, Neder-Over-Heembeek
- Evere, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek
- Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek
- Ganshoren, Jette, Sint-Agatha-Berchem
- Anderlecht
- Sint-Gillis, Ukkel, Vorst


Laura Van De Velde
laura.vandevelde@vgc.be
02 563 03 66
0491 86 51 94
Experten
Vier ondersteuners verdiepen zich in een of meer thema’s.

Krista Donckers
krista.donckers@vgc.be
02 563 03 53
Meer info over de Partners
Bij het Loket Kinderopvang kan je terecht met al je vragen over het centraal registratiesysteem en over de sociale functie van kinderopvang. Voor Opgroeien in Brussel geven ze vorming over evenwichtig opnamebeleid, toegankelijkheid en sociale functie van de kinderopvang.
VCOK is een vormingscentrum uit Gent. Ze bieden vormingen aan voor wie professioneel met kinderen werkt (van 0 tot 12 jaar). Voor Opgroeien in Brussel geeft VCOK cursussen over pedagogische thema’s en teambegeleiding. Daarnaast faciliteren ze de intervisie voor leidinggevenden uit de kinderdagverblijven. Tot slot geven ze ook ondersteuning op maat en op de werkvloer, vooral rond teambuilding en communicatie in het team.
i-mens
i-mens vzw is een zorgorganisatie die gelooft in de kracht van alle mensen. Vanuit deze missie organiseren ze enerzijds praktijkgerichte vormingen voor Opgroeien in Brussel zoals EHBO, zindelijkheid en gezonde voeding. Daarnaast is er de dienst opvoedingsondersteuning HOPON. Zij staan klaar voor (groot)ouders, begeleiders in de kinderopvang, etc.... Zowel individueel als in groep, tijdens een oudercafé of infomoment. Daar wisselen ze uit over diverse opvoedingsthema’s zoals 'bewegen'. Wil je dat meer op de agenda zetten of op zoek naar nieuwe beweegideeën? Dan is het traject ‘beweegkriebels’ misschien iets voor je kinderopvang?
Als centrum voor inclusie streeft Elmer naar een proactief opnamebeleid in Brussel. Naast de realisatie van inclusieve kinderopvang in hun eigen kinderdagverblijven, sensibiliseren ze ook in heel Brussel. Ze verspreiden hun expertise en voeren lokale doelstellingen rond inclusieve opvang uit. Zo bieden ze voor Opgroeien in Brussel ondersteuning op maat aan rond inclusief werken (voor IBO én KDV).
Wie Nederlands wil leren en oefenen kan terecht bij Huis van het Nederlands Brussel. Wilt u het Nederlands van uw medewerkers verbeteren? Dan kunnen wij u daarbij adviseren en ondersteunen. We kunnen het niveau Nederlands van uw medewerker testen, een passende cursus voor jullie zoeken, jullie informeren over mogelijkheden om meer Nederlands te oefenen of acties op de werkvloer opzetten (bijv. coaching Nederlands op de werkvloer). Wilt u ouders stimuleren om meer Nederlands te spreken of te oefenen in uw kinderdagverblijf? We kunnen een infostand voor ouders organiseren, een workshop geven om met de Taalbox aan de slag te gaan of mini-vormingen duidelijk Nederlands spreken of schrijven aanbieden.
Het VK ondersteunt de kinderopvang als ze (vermoedens van) kindermishandeling, lichamelijke en emotionele mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld vaststellen. Het VK ontwikkelde hiervoor een stappenplan voor professionals. Daarnaast geven ze voor Opgroeien in Brussel ook vorming en advies over de aanpak van kindermishandeling. Professionals kunnen bij het VK ook begeleiding op maat vragen bij de aanpak van concrete situaties.
TAO (onderdeel van De Link vzw) geeft voor Opgroeien in Brussel vorming over armoede en sociale uitsluiting. Ze werken hiervoor met opgeleide ervaringsdeskundigen.
GoodPanet Belgium plant zaadjes voor verandering. Via projecten en workshops inspireren ze jong en oud om een gezonde planeet te realiseren. Een plek waar iedereen goed kan leven, vandaag en morgen. Ze werken rond voeding, afval, natuur, energie en andere duurzaamheidsthema’s. Ze zijn ervan overtuigd dat educatie hierin een belangrijke rol speelt en daarom richten ze zich vooral naar kinderen en jongeren.
Goed ventileren en verluchten was al altijd erg belangrijk. Sinds de Covid-19 pandemie is pas écht duidelijk geworden waarom verse buitenlucht binnen brengen noodzakelijk is. VITO, team Indoor Air Quality, heeft zich sinds het begin van de pandemie toegelegd op het informeren en sensibiliseren van doelgroepen en op concrete adviezen en praktische tips voor een gezonde binnenlucht en betere ventilatie.